12. Sınıf Kök-e Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 102. Sayfa Cevapları Bitkilerin Yapısı, Büyüme ve Hareket

12. Sınıf Kök-e Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları12. Sınıf Kök-e Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ders ve çalışma kitaplarının cevaplarını sitemizde bulabileceksiniz. Bu yıl da ödevlerinizde size yardımcı olacağız. Sitemizde yayınlanan ders ve çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.


2. Ünite: BİTKİ BİYOLOJİSİ

12. Sınıf Kök-e Yayınları Biyoloji Ders Kitabı 102. Sayfa Cevapları Bitkilerin Yapısı, Büyüme ve Hareket

CEVAPLAR

1. a) trake, trakeid  
b) meristem doku 
c) koleoptil 
ç) gravitropizma 
d) apikal dormansi 
e) sklerenkima lifleri, taş hücreleri 
f ) kütikula 
g) nasti 
ğ) periderm 
h) periskl

1. BÖLÜM DEĞERLENDİRME

1. Aşağıdaki tabloda, “bitkilerin yapısı, büyüme ve hareket” ile ilgili kavramlar yer almaktadır. Bu kavramları kullanarak aşağıda verilen cümleleri tamamlayınız.

a) Bitkilerde ksilemi oluşturan hücrelerden çapı geniş olanlara ................. , dar olanlara......trake, trakeid .......... adı verilir.
b) Bitkilerde büyüme; ...............meristem doku............... adı verilen, bölünme yeteneği olan dokularla sağlanır.
c) Tohum, toprağa ekildikten sonra çimlenmeye başladığında gövde ucu toprak üstüne doğru ilerlerken.......koleoptil............... adı verilen silindir şeklindeki hücreler tarafından korunur.
ç) Bitkilerde yer çekimine bağlı olarak ortaya çıkan yönelme hareketine ...........gravitropizma.................. adı verilir.
d) Gövdenin uç kısmında bulunan tepe tomurcuğu aktif olarak gövdeyi uzattığı sürece, yanal tomurcuklar çoğunlukla uyku hâlindedir. Bu duruma ...........apikal dormansi.................... adı verilir.
e) Bitkilerde iki tip sklerenkima hücresi vardır: İplikler şeklinde oluşan ...........sklerenkima lifleri.................. ve ........taş hücreleri............ .
f) Gövde ve yapraklardaki epidermis hücreleri, mumsu bir madde salgılayarak bitkide terleme ile kaybedilen su miktarını azaltan ........kütikula.................... tabakasını oluşturur.
g) ...nasti........... : Bitkilerde uyaranın yönüne bağlı olmayan, turgor basıncındaki değişmelerin etkisiyle ortaya çıkan hareketlerin genel adıdır.
ğ) Ağacın dış kısmında yer alan mantar doku, mantar kambiyumu ile birlikte ...........periderm ...... adı verilen tabakayı oluşturur.
h) Merkezî silindirde yanal köklerin ve lateral meristemin oluşmasında, topraktan alınan iyonların odun borularına taşınmasında görevli yapıya ...periskl......... adı verilir.

2. Kısa ve uzun gün bitkisi kavramlarını açıklayınız.
Uzun gün bitkileri: Uzun gün bitkileri günlük en az 12–14 saat ışığa ihtiyaç duyarlar. Bu gruptaki bitkiler karanlık periyoda pek ihtiyaç duymazlar. Sürekli aydınlık koşullarında bile çiçeklenip olgunlaşabilirler. Serin iklim tahıllarının çoğunluğu, yem bitkileri, bezelye ve şekerpancarı gibi bitkiler uzun gün bitkileri arasında yer almaktadır. 
Kısa gün bitkileri: Kısa gün bitkileri günlük 12–14 saatten daha az aydınlanma süresine ihtiyaç duyarlar. Bu bitkiler karanlık periyoda ihtiyaç duymaktadırlar. Mısır, darı, çeltik, tütün, soya fasulyesi ve kenevir gibi bitkiler kısa gün bitkilerine örnek olarak gösterilebilir.
3. Monokotil ve dikotil bitkilerin kök ve gövde yapıları arasındaki farkları açıklayınız.
Kökte ksilem ve floem ışınsal tarzda yanyana yerleşim gösterir. Ksilem sayısına göre bitkinin monokotil veya dikotil olduğuna karar verilir. Monokotillerde ksilem sayısı 15-20, dikotillerde 2-3'dür. Merkezi silindirin en alt kısmında kökün öz kısmı yer alır. Öz bölgesi sklerankimatik hücrelerden oluşmuştur. Sklerankimatik öz toprak içinde ilerleyen köklere direnç özelliği kazandırmıştır.
Monokotil bitkilerin köklerinde ilk oluşan elementler sürekli (daimi) doku haline dönüştüğünden bunlarda sekonder yapı meydana gelmemektedir ve kökte enine büyüme bir süre sonra sona ermektedir. Kökte sekonder bü­yümeye genellikle açık tohumlularda ve dikotil (çift çenekli) bitkilerde rast­lanmaktadır. Kök ile gövde arasındaki bölgeye hipokotil denilmektedir.

12.SINIF BİYOLOJİ DERSİ KÖK-E YAYINLARI DERS  KİTABI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts