Tohumlu Bitkiler -9.Sınıf Biyoloji 2.Ünite-

Tohumlu Bitkiler
Bu grupta yer alan bitkiler, tohumsuz bitkilerden farklı olarak sporla değil, döllenme ile oluşan tohum yapıları ile ayrılır. Döllenme sonucu oluşan bitki embriyosu koruyucu bir kabuğun içinde bir besin kaynağı ile paketlenir. Bu yapıya tohum denir.

Bu grupta yer alan bitkilerde gerçek kök, gövde ve yaprak bulunur. Genellikle karasal ortamlarda yaşarlar.
Etrafımızda gördüğümüz bitkilerin çoğu bu grupta yer almaktadır. Bu grupta yer alan bitkiler açık tohumlu ve kapalı tohumlu bitkiler olarak iki grupta incelenir.

• Açık Tohumlu Bitkiler
Bu bitkilerde tohumlar bir meyve yapısı ile korunmaz yani açık bir durumda bulunurlar. Yaprakları iğne şeklindedir. Bu yapı, yapraktan su kaybını en aza indirmektedir. Çoğu açık tohumlu bitki yapraklarını dökmesine karşın her zaman canlı ve yeşil yapraklara sahip olduğu için yıl boyu fotosentez yapabilir. Çoğunlukla ağaç ya da çalı biçiminde bitkilerdir.
Etrafımızda sıklıkla gördüğümüz açık tohumlu bitkiler çam, ladin ve göknar gibi kozalaklı bitkilerdir 
Çoğu kozalaklı bitkide dişi ve erkek kozalaklar aynı bitki üzerinde farklı dallarda bulunur. Erkek kozalaklar küçüktür ve kolaylıkla dikkatimizden kaçabilir. Dişi kozalaklar ise daha büyük yapıdadır. Bunlar, tohumlar belirli bir olgunluğa ulaşana kadar bitki üzerinde kalır.

• Kapalı Tohumlu Bitkiler
Kapalı tohumlu bitkiler, diğer adıyla çiçekli bitkiler, bitkiler âleminin en kalabalık grubunu oluşturmaktadır.
Günümüzdeki bitkilerin % 96’sı bu grubun üyesidir ve yaklaşık 250.000 tanımlanmış türü mevcuttur. Açık tohumlu bitkilerden farklı olarak çiçekleri bulunur ve tohum meyve ile kuşatılmıştır. Günlük hayatta tükettiğimiz kavun, pirinç,mısır ve diğer pek çok yiyecek kapalı tohumlu bitkilerden elde edilen besinlerdir.
Pek çoğumuz çiçeklerin kokusuna, renklerine ve biçimlerine hayran oluruz. Bizde hayranlık uyandıran çiçeklerin biyolojik görevi ise üremenin ve neslin devamının sağlanmasıdır. Bir bitkinin polenlerini diğer bitkiye ulaştırma sürecinde en önemli polen taşıyıcıları böceklerdir (Resim
Çiçeğin rengi veya biçimi nedeniyle çiçeğe konan bir böceğin vücuduna yapışan polenler, böcek ile birlikte diğer bir çiçeğe ulaşır. Çiçeklerin % 80’inin tozlaşmasında böcekler başrolü oynar. Diğer çiçekler ise rüzgâr, kuşlar veya memeliler gibi diğer aracıları kullanarak tozlaşır. Hangi böcek, kuş veya memelinin hangi çiçek tarafından cezbedileceği çiçeğin rengi, kokusu ve şekline bağlıdır.
Bir bitki poleninin çiçekte bulunan dişi organ üzerine ulaşmasıyla tozlaşma gerçekleşir. Bunu takip eden süreçte döllenme ile tohum oluşur. Tohumun etrafında çiçekteki yumurtalığın gelişmesi ile meyve adı verilen yapı oluşur. Meyveler içerdikleri tohumlara bir koruma sağlamanın yanında tohumun yayılmasında da önemli iş görür

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts