Tohumsuz Bitkiler -9.Sınıf Biyoloji 2.Ünite-

Tohumsuz Bitkiler
Bu grupta yer alan bitkilerde tohum oluşumu görülmez. Bu bitkilerde üreme sporlar ile olur. Sporlar, dişi ve erkek üreme hücresine gerek duymadan yeni bir bitki oluşturabilen kalın çeperli üreme hücreleridir. Tohumsuz bitkiler de kendi aralarında damarsız tohumsuz bitkiler ve damarlı tohumsuz bitkiler olarak ikiye ayrılır.

• Damarsız Tohumsuz Bitkiler
Damarsız bitkiler damarlı bitkilere kıyasla nadiren tanıdığımız bitkilerdir. Bunun en önemli nedeni damarsız
bitkilerin fotosentez ve üreme gibi yaşam faaliyetlerini sürdürebilmek için suya bağımlı olmasıdır. Suya bağımlılıkları nedeni ile bu tür bitkilere daha çok akarsu ve nehir kenarları ve yağmur ormanları gibi nemli bölgelerde rastlanır.
Etrafımızda görebileceğimiz en yaygın damarsız tohumsuz bitki grubu kara yosunlarıdır. Kara yosunları genellikle nemli yüzeyleri halı gibi kaplayan bir bitki örtüsüne benzemektedir
Kara yosunları yapraksı gövdeleri olan küçük bitkilerdir. Yaprakları bir hücre tabakası kalınlığındadır. Kara yosunlarında gerçek bir kök yoktur; topraktaki su ve mineralleri köksü yapılar ile alırlar.

• Damarlı Tohumsuz Bitkiler
Bu grupta yer alan tohumsuz bitkiler, suyun ve diğer organik ve inorganik maddelerin bitkinin tüm dokularına
iletimini sağlayan iletim demetlerine sahiptir. Bu bitkilerde gerçek kök, gövde ve yapraklar bulunur. Eğrelti otları damarlı tohumsuz bitkilere örnek olarak verilebilir. Bugün yaklaşık 12.000 eğrelti otu türü bilinmektedir.
Eğrelti otlarının büyüklükleri birkaç santimetreden birkaç metreye kadar değişebilir. Eğrelti otları çok farklı
ortamlarda yaşar. Ancak eğrelti otlarını en çok nehir kenarlarında ya da nemli ormanlarda görebilirsiniz 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts