Bir Meslek Olarak Biyoloji-9.Sınıf Biyoloji 1.Ünite-

Canlıların farklı ve ilginç özelliklere sahip olması biyologlarda merak duygusunu uyandırmakta ve biyologların
yeni keşifler yapmalarına neden olmaktadır. Araştırmalar sonucu yeni türler keşfedilmekte, birçok tür ise keşfedilmeyi beklemektedir. Bilim insanlarının araştırmaları sırasında ilginç türlere ve gizemli bilgilere ulaştıklarını çeşitli kitap ve yayınlardan öğreniyoruz. Örneğin belgesellerde de gözlemlediğimiz gibi bazı
insanlar hayatlarının büyük bir kısmını kobralar üzerindeki çalışmalarla geçirmektedir.

İnsan nüfusuna bağlı olarak, doğal kaynakların da yeterli düzeyde tutulması gerekir. İnsanların sağlıklı yaşaması ve gıda probleminin çıkmaması için bol, ucuz, kaliteli ve sağlıklı gıda üretiminin gerçekleştirilmesi gerekir. Hayvansal gıdaların kalitesinin ve üretiminin artırılması için ıslah çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Bu yöntemle verimli döller elde edilmeli ve bunların üretimi yapılmalıdır. Bu çalışmalara örnek olarak, A vitamini üretemeyen doğal pirinçlere nergis bitkisinden alınan ve A vitamini üreten betakaroten geni bir bakteri aracılığıyla aktarılarak pirinçlerin vitamin değeri artırılmıştır . Doğal pirinçlere bakteri genleri aktarılarak pirinçlerin vitamin değeri artırılmıştır. Yine genetik mühendisliği yöntemiyle bakterilerden bitkilere gen
aktarılarak çeşitli zararlılara karşı dirençli bitkiler üretilmiştir

Moleküler genetik alanında ortaya çıkan bir diğer önemli gelişme, insanın gen haritasının çıkarıldığı insan
genom projesidir. Bilim insanları, bu projenin en önemli uygulama alanının genetik hastalıkların belirlenmesi ve
çözümüyle ilgili olacağını ifade etmektedirler. Bu alanda gerçekleşen diğer bir gelişme ise kök hücre alanındadır. Kök hücre; kalp yetmezliği, omurilik zedelenmesi, beyin hasarları ve Parkinson gibi bugün tedavi edilemeyen pek çok hastalığın tedavisi için umut olmaktadır. Görüldüğü gibi biyoloji bilimi geniş bir uygulama alanına sahiptir. Moleküler biyoloji, tıp, eczacılık, çevre mühendisliği, biyomühendislik, veterinerlik, ziraat, su ürünleri ve mikrobiyoloji gibi alanlarda meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler, özellikle bilimsel çalışmalara ilgi duymalı ve bilime meraklı olmalıdır.

Son yıllarda tıp ve fizyoloji dalında kazanılan Nobel ödüllerini incelediğinizde biyolojinin, fizyolojinin ve tıbbın ne kadar çok geliştiğini ve bu bilimlerin amacının insanlığa olumlu yönde katkıda bulunmak olduğunu Biyolojinin çalışma alanı çok geniş olduğundan biyolojinin çeşitli alanlarında eğitimlerini tamamlayan biyologlar, çeşitli meslek alanlarında kariyer yapma imkânına sahip olmaktadır. Bir biyoloğun çalışabileceği alanlardan bazılarını inceleyelim.görebilirsiniz.

a. Doğa Tarihçisi
Doğa tarihi; zooloji, paleontoloji, jeobiyoloji gibi birçok bilim dalını içeren çok disiplinli bir çalışma alanıdır.
Doğa tarihi, biyolojinin diğer çalışma alanlarından farklı olarak, bilimsel dergilerin yanında yazılı ve görsel medyada da yer bulmaktadır .
Bu alanda çalışan insanlar doğa tarihçisi veya doğa bilimcisi olarak isimlendirilir. Bilinen en ünlü doğa tarihçilerinden olan David Attenborough, çalışmalarını belgesel ve televizyon dizileri hâline getirerek tüm dünyada yayınlamıştır.
b. Deniz Biyoloğu
Deniz biyolojisi; deniz, okyanus ve diğer sulardaki canlıları inceleyen bir alandır. Deniz biyoloğu deyince çoğumuzun aklına yunus eğitmenleri, dalgıçlar gelebilir. Ancak deniz biyologları daha sistematik bir şekilde sucul organizmalarla çalışan, onları gözlemleyen ve koruyan insanlar olarak tanımlanabilir. Sucul organizmalar bize çoğunlukla balıkları hatırlatır ancak su altı bitki, hayvan ve mikroorganizmalar açısından oldukça farklı türleri barındıran bir alandır. Deniz biyologları su altı canlılarını biyolojik sınıflandırmadan çok yaşadıkları çevreye göre gruplandırıp haritalandırırlar

c. Kriminal Biyolog
Gönderilen numune lif mi kıl mı? Kıl ise insana mı hayvana mı ait? Kılın kök, gövde, uç ve renk yapıları mikroskobik karşılaştırma için uygun mu? Bu gibi sorular çoğunlukla kriminal biyologların cevap aradığı sorulardır. Kriminal biyologlar, suç teşkil eden adli olayları aydınlığa kavuşturacak kan, tükürük, ter, idrar, kıl, tırnak, deri, kemik, diş gibi biyolojik deliller üzerinden bilimsel analizlerle suçlunun yakalanması konusunda polise yön vererek adaletin sağlanmasına yardımcı olmaktadırlar

ç. Doğa Koruma Uzmanı
Biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi amacıyla koruma çalışmaları ile ilgili araştırmalar yapan, belirlenen sorunlarla ilgili kurumları bir araya getirerek ortak çalışma platformları kuran ve sorunlara yönelik pratik çözümler üretmeye çalışan uzmanlar “doğa koruma uzmanı” olarak isimlendirilir. Doğa koruma uzmanları genel olarak iki farklı alanda faaliyet göstermektedir. İklim değişikliğinin etkileri ve biyoçeşitliliğin korunması doğa koruma uzmanlarının temel faaliyet alanlarını oluşturmaktadır. Toplumu bilinçlendirmek ve çevre sorunlarına çözüm üretebilmek için dünyanın birçok yerinde “doğa koruma okulları” açılmakta ve bu okullarda aylık veya dönemlik eğitimler verilmektedir.

d. Moleküler Biyolog ve Genetik Mühendisi
Bir biyolog olduğunuzu varsayarsak moleküler biyoloji ve genetik alanında çalışmalar yaptığınızda, canlılardaki gen dizilimini tespit edebilirsiniz. Bu şekilde kalıtsal hastalıklara neden olabilecek genleri embriyonik dönemde belirleyerek daha sağlıklı nesillerin ortaya çıkmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ya da canlılar arasında gen aktarımı yapabilirsiniz. Örneğin, yonca bitkisine bir gen aktararak yoncanın protein değerini yükseltebilir, yapısında A vitamini bulunmayan beyaz pirince, bir bakteri ile nergis bitkisinden gen aktararak pirincin A vitamini üretmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca plastik, petrol vb. ile beslenen mikroorganizmalardan yararlanarak yük gemisi kazalarında denize dökülen petrolün temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Olumsuz çevre koşullarına karşı daha dayanıklı ve verimliliği yüksek bitki ve hayvan üretimi yaparak ekonomiye katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts