Hücre Organelleri -9.Sınıf Biyoloji 2.Ünite-

Hücrenin, vücudumuz gibi canlı bir yapı olduğunu; büyüme ve gelişme, çoğalma, sindirim, solunum, boşaltım vb. canlılığa dair bütün fonksiyonları yürüttüğünü biliyoruz. Hücreyi kapalı sistem bir mekanizmaya benzetecek olursak insan vücuduna benzetebiliriz. Vücudumuz birçok doku ve organdan oluştuğu gibi hücreler de hücre zarı, sitoplazma ve organeller ile çekirdekten oluşur. Bu yapılar vücudumuzdaki organlar gibi canlıdır ancak hücre dışına çıktıklarında, tek başına canlılıklarını sürdüremezler.

Prokaryot ve ökaryot hücrelerde ortak yapılar bulunur. Bu yapılar hücre zarı, sitoplazma, ribozom ve genetik materyaldir.
Bununla birlikte yapı açısından ökaryot hücreler, prokaryot hücrelerden farklı organellere de sahiptir.
Biyologlar, bir ökaryot hücrenin temel olarak 3 kısımdan oluştuğunu belirtmektedirler.
a.Hücre Zarı
b.Sitoplazma ve Organeller
c.Çekirdek

Ancak bitki, mantar hücrelerinde ve prokaryot hücrelerde bunlara ilaveten bir de hücre duvarı bulunmaktadır. Hücre duvarı hücrenin en dış kısımda bulunur, hücreyi dış etkilerden korur ve selülozfibriller içerir. Bitki hücrelerinin hücre duvarları arasında ara lameller bulunur. Hücreyi oluşturan bu kısımların yapı ve görevlerine göz atmak için bir hücrenin iç yapısına doğru yolculuğa çıkalım

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Color Posts